Kazuo Ishiguro, The Buried Giant
ספרות

קאזואו אישיגורו / הענק הקבור // Kazuo Ishiguro / The Buried Giant

קאזואו אישיגורו, יליד 1954, הוא סופר אנגלי ממוצא יפני, ספריו היו מועמדים לפרס מאן בוקר, אחד מהם – שארית היום – אף זכה בו ב-1989 ועובד לסרט. הוא עזב את יפן כשהיה בן שש אך רק שני ספריו הראשונים עוסקים ביפן. הספר הנוכחי הוא ספרו השביעי.

פנטזיה

The Buried Giant,  2015 (עדיין לא תורגם), שמתרחש בעבר הרחוק. זהו ספר פנטזיה שמחזיר אותנו לספריו של טולקין. הוא מתרחש לא הרבה אחרי מלחמת הסקסונים בבריטונים ועוסקת בזוג מבוגר, אקסל וביאטריס. למעשה, הנושא המרכזי שהספר עוסק בו הוא זיכרון, או תעתועי הזיכרון. עניין הזיכרון, הגיל, האמנזיה או השכחה מוזכר בספר כ the mist.. אקסל וביאטריס לא בטוחים בעברם לגמרי, למעשה הם אפילו בטוחים שאין להם ילדים. הם בטוחים בזה לגמרי, עד שביאטריס פוגשת אישה שמכונה בפי נשים אחרות שדה, וזאת מבקשת ממנה לצאת למסע ללא דיחוי, המסע שיוביל אותם לכפר של בנם. המסע הזה הוא ההמשך שבו יעסוק הספר, בו יפגשו אקסל וביאטריס אוכלי אדם, מפלצות ודרקונים ואפילו אבירים בסגנון דון קיחוטה. אחת מהדמויות אומרת לביאטריס ש mist (השכחה, אובדן הזיכרון או האמנזיה) זהו עונשו של הדת. אולי אלוהים כועס או מעדיף לשכוח את מה שבני האדם עשו? אולי תפקידה של האמנזיה להפחית או לחסל את הסבל שבזיכרון?

ספריו של אישיגורו עוסקים לרוב בכשלים אישיים, ואכן גם כאן, חוששים הזוג המבוגר שמא המסע או הגילוי יוביל אותם לזיכרונות שאולי עדיף היה להם לשכוח, או שאפילו יהרוס להם את הזוגיות הנפלאה שהם חיים אותה כעת והגיעו אליה לאחר שנים ארוכות של יחד, הבנה והערכה.

זיכרון

כבר בספרו הקודם, Never Let Me Go, עסק אישיגורו בבעיות הזיכרון. שם, אחת הדמויות טענה כי איבוד הזיכרון יהפוך את בני האדם לאוטומטים כמעט-בלתי אנושיים. בספר זה, בניגוד לספריו האחרים, הזמן הוא דווקא העתיד והוא נע בגבול של מדע בדיוני.

כאמור, בספר זה חוזר אשיגורו לעבר הרחוק. העבר שבו הענקים הקבורים, כנראה לא קבורים עמוק מספיק, וכנראה שאם נחזור אל ההיסטוריה נעיר דובים משנתם. כאן, מעיר אישיגורו משנתם את שושלת ארתור, את מלחמת הסקסונים בבריטונים, הנקמה, אבירים ודרקונים. הוא מתכתב עם טולקין (מלך הטבעות) ועם סרוואנטס (דון קיחוטה)

יש קסם מיוחד בכתיבה של קאזואו אישיגורו, ותמיד יש משהו שיכול להפתיע, אם כי לא בהכרח יימצא פתרון לבעיה (או לכשל האישי) שזהו נושאו של הספר. בסופו של הספר הזה יש איזשהו פתרון שמעלה אחת הדמויות, פתרון שהוא מאוד רב משמעי.

Facebook Comments Box

אודותMeirav

סוכנת תרבות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *