Might there come a time when people of different faiths did not kill one another?
בשנת 1989 פרסם קן פולט את הספר עמודי תבל, שסימן את הראשון בטרילוגיית קינסברידג'. השני עולם ללא קץ יצא בסוף 2007, וכמעט שלושים שנה אחרי, 2017, הוא מפרסם את ספרו השלישי המסיים את הטרילוגיה עמוד האש. למעשה ניתן לקרוא כל אחד מהם בנפרד וההנאה לא תיפגם גם אם הקורא לא מכיר את חלקיו הקודמים או האחרים של כל ספר, כיוון שכל אחד מהחלקים הוא רומן היסטורי כשלעצמו, סאגה משפחתית, פוליטית ובעיקר על מה ששמחתי לקרוא אצל פולט – זכויות אדם וזכויות נשים.
בין לבין הוא עוסק בילדים שננטשו, ילדים שהוריהם לא מכירים בהם, ילדים שנשלחים למקומות אחרים, ילדים שהוריהם לידם אך לא יודעים שאלו הוריהם, ילדים שהוריהם חצי עבדים חצי אריסטוקרטיים וכל וריאציה שיכולה לעלות בדמיון הרומנטי של הקורא. בשנת 2010 עובד הספר הראשון למיני סדרה בהפקתם של רידלי וטוני סקוט. קן פולט שיחק בתפקיד אורח. עם פרסום הספר הראשון, קן פולט מפתיע את קוראיו, כי עד לנקודה זו הוא מפרסם בעיקר ספרי מתח. בין החלק השני לשלישי של הטרילוגיה, פולט מפרסם טרילוגיה נוספת: טרילוגיית המאה (שעליה כתבתי כאן).
עמודי תבל
הראשון בטרילוגיה, עמודי תבל, מתרחש במאה ה-12 ומספר את סיפור בנייתה של הקתדרלה, ומדייק בתחילת הבנייה בסגנון הגותי. קן פולט מרבה בפרטים ומתאר את הבנייה דרך עיניו של בנאי, טום. הוא מספר את קורותיה של משפחה אנגלית שמגיעה לקינגסברידג' בימי הביניים דרך סיפור בנייתה של הקתדרלה. הקתדרלה היא מרכז העולם של חלק זה והיא תמשיך ותופיע בכל הטרילוגיה. היא מרכז העלילה שסביבה ינועו הדמויות בכל חלקי הטרילוגיה. בין תככים ומזימות וירטואוזיות של בניה, דת וחילוניות טום הבנאי בונה את הקתדרלה שתסמן תחילתה של אדריכלות חדשה.
עולם ללא קץ
בספר השני של הטרילוגיה, עולם ללא קץ, ההמשך של החלק הראשון אבל יכול להיקרא גם כשלעצמו, מתרחש כמאתיים שנה לאחר בניית הקתרלה. ארבעה מילדי קינגסברידג', אחד מהם בנאי גאון המשפץ את הקתדרלה שנבנתה מאתיים שנה קודם לכן בצל המגיפה השחורה. העלילה מתארת את המלחמה בין השמרנים לאלו שתומכים במודרניות .
עמוד האש
החלק השלישי (ומי יתנני שהטרילוגיה תמשיך ותתפתח ולא תהיה טרילוגיה..), עמוד האש, מתחיל באמצע המאה ה-15, עם צאצאיהם של הדמויות מהחלק השני.
הסאגה מתחילה במוטו מספר בראשית שמסביר את הדימוי של עמוד האש, אותו ביטוי שמעיד על התמיכה, הקידוש והליווי של אלוהים את בני ישראל בדרכם במדבר על ידי סימן וגילוי חיצוני: עמוד של אש. הסיפור הוא סיפורו של נד ווילארד שפותח בווידוי אישי, שהוצאתו להורג של האיש שכרגע עומד על הפרק מחזיר אותו להוצאה להורג הראשונה שגרם לה. העלילה חוזרת ליום שנד חוזר לקינסברידג' אחרי היעדרות רבת שנים, והוא בן 17, מתגעגע לאימו, אך יותר למרג'רי היפה שאיתה הוא שואף להתחתן. נד הפרוטסנטי דוגל בסובלנות דתית, בשלטון שיתן הזדמנות שווה לכל הדתות ושלא יגרום לאינקוויזיציה לענות אנשים מדתות אחרות או אפילו להעלות אותם למוקד, כפי שצפה בעלייה למוקד של איש העיירה בשל אמונתו. מרג'רי משתייכת למשפחת אצולה שדבקה בקתוליות, אחיה הוא אולטרה-קאתולי שנלחם כדי להתסיס ולגרום למלחמת אחים. הן נד והן אחיה של מרג'רי, רולו, ישתייכו בעתיד שלהם לרשתות מודיעין וירדפו איש את רעהו. נראה כי הרשות החשאית והמקצועית ביותר בעולם מתחילה כאן, עם פעולותיו של נד ווילארד. מרג'רי נאלצת להתחתן עם בארט, ילד שחצן וגס רוח – ממש העתק של אבי, שיגרום עוד הרבה צער. נד בצערו עמוק מנשוא עוזב את העיירה ומצטרף לשירותה של אליזבת' עוד בימי נסיכותה, אותה ישרת עד סוף ימיה כמלכה, ויילחם למען הטוב האנושי עד יום מותו, בעוד הוא בעצמו "נופל" למלכודות "מחייבות המציאות".
במקביל, פייר יפה התואר, אך העושה צרות, פוגש בנסיבות לא נעימות את הדוכס מגיז ומתחייב אליו כדי להציל את עורו. התחייבותו שתהפוך למשימת חייו היא – רדיפת הפרוטסטנטים. בשל כך, הוא נישא לסילבי הצעירה והיפה שמנהלת בחשאי, עם הוריה, חנות שבה מוכרים ספרים אסורים, את ספרי קאלווין מז'נבה. פייר מודע לכך שבאמצעות נישואין עם הבחורה הוא יגיע לרשימה של הפרוטסטנטים החשובים בעיר ומנהל רשימה שחורה. הרשימה הזאת תוביל אותו ללכידתם וטבח ליל ברתולומיאוס הקדוש. הטבח היה אחד משיאיה של מלחמת הדת בין הקתולים וההוגנוטים (הפרוטסטנטים הצרפתיים), שהתרחשה בצרפת בין השנים 1595-1562, מלחמה שהתחוללה בשל פרישתם של אלפים מדרכי עבודת האלוהים וההטפה של הקתוליות בצרפת, לאחר שנמשכו אחר התורות הפרוטסטנטיות של ז'אן קלווין.
בסופו של דבר, חייהם של כולם יתערבבו אחד בשני, בדיוק כמו שקן פולט כותב: באהבה, בקנאה, במתח, ביריבות, ברדיפה פוליטית וחברתית. אותם אנשים שפעלו למען ההיסטוריה ושהם יזכרו עוד שנים רבות כמובילי דרך, אם באמנות (האדריכלות), אם בחברה ואם בפוליטיקה. ביד מדוייקת עם פרטים אינסופיים, דיוק היסטורי הן בלבוש, הן באיפור, באוכל או בתאריכים מוביל פולט את דמויותיו דרך חתחתים שהקורא נסחף אליהם עד העמוד האחרון.
גם אם יש עמודים שיש פירוט רב מידי של תיאורי פוליטיקה, נקמנות, יריבות ויחסים בינלאומיים כדאי וחשוב לקרוא אותם מהסיבה שזה כתוב בצורה מעניינת ומהסיבה שדרך הסיפור ההיסטורי הקורא לומד עוד כמה פרטים חשובים לגבי ההיסטוריה, התפתחות רשת המודיעין, המאבקים בין הקאתולים והפרוטסטנטים, הפוריטנים וההוגנטים, המלחמות בין אנגליה לספרד, צרפת ואנגליה והחלק של הולנד במאבקים הללו. אך מעל הכל הרצון לשמור על שלום, להימנע משפיכות דמים והחופש של אדם לחיות באמונתו.
מרכיב חשוב נוסף שמתקיים בכל הטרילוגיה של קינגסברידג' (וגם ב"טרילוגיית המאה") הוא ההבלטה של זכויות האדם ובעיקר – זכויות נשים. קן פולט שם דגש מיוחד ליחס לנשים, לאונס שהיה חלק מחייהם של הגברים בתקופה זו; גברים בעלי חמלה הם הגיבורים העיקריים, והדמויות הגבריות החזקות, גם אם יפי התואר, הם אלו שצמאות דם ונקמה. אלו שרגישים לזכויות של נשים, אלו המזילים דמעות אנוש, הם הדמויות העיקריות שיביאו שלום לעולם. ויתרה מזאת, נשים חזקות, שיכולות לנהל את חייהן בעצמן, גם אם מדובר בימי הביניים, הן הנשים המובילות.
Ned reflected that three great women of the sixteenth century were now dead: Elizabeth, Queen Caterina of France, and Margherita of Parma, governor of the Netherlands. They had all tried to stop men killing one another over religion (p.843)
שווה כל מאמץ, כל עמוד, כל קריאה!