עלילת הרומן ההיסטורי Lilac Girls מתחילה ב 1939 עם פלישתו של היטלר לפולין וצרפת, ממשיכה בשואה ובמחנה העבודה ראוונסבריק, ומסתיימת ב 1959. עשרים שנה קריטיות בחייהן של שלוש נשים שלכאורה לא קשורות אחת לשנייה: קארוליין פרידיי, שחיה בארצות הברית; קאסיה שחיה בפולין; והרטה שחיה בגרמניה. שתיים מהן דמויות אמיתיות בהיסטוריה.
Lilac Girls הוא רומן הבכורה של מרתה האל קלי, קופירייטרית לשעבר של סוכנות מודעות. ברומן יש פרטים רבים הן על החיים בארצות הברית, החיים בפולין ובגרמניה; הבנה מעמיקה של הכיבוש הנורא שהוטל בפולין, והמצב הלא הוגן שלאחר המלחמה שנוצר בפולין.
Lilac Girls, Martha Hall Kelly, Ballantine Books, 2016
בנות לילך, מרתה האל קלי, הוצאת כנרת זמורה ביתן, 2020
הרקע לכתיבת הרומן Lilac Girls
מרתה האל קלי גרה לא רחוק מאחוזת משפחת פרידיי, "The Hay. היא הלכה לבקר בה, בעיקר בגלל העניין שלה בפרחי הלילך, ומבחינה בתצלום של פרידיי עם שלוש נשים אחרות. היא שאלה את השומר מי הן וכאשר נאמר לה שאלו נשים פולניות שהיו פעם אסירות ברוונסבריק, וכי פרידיי הביא קבוצה גדולה מהן לאמריקה כדי לקבל טיפול רפואי בגלל ההשפעות הכואבות של הניסויים הרפואיים שעברו, קלי ידעה מיד שזה הנושא שעליו היא תכתוב.
היא חקרה את הנושא במשך עשר שנים, נברה בכל הארכיונים של משפחת פרידיי בניו יורק ובקונקטיקט, נסעה לפולין וגם ל Muzeum Martyrologii pod Zegarem (Museum of Martyrdom Under the Clock) שבלובלין. בווארשה היא פגשה אסירות וניצולות ממחנה הנשים Ravensbrück, פגשה גם היסטוריונים שעזרו לה ללטש את המחקר, שיוביל לרומן Lilac Girls.
את כל זה, קלי כתבה ב"הערות של המחברת" בסוף הרומן, שהוא לא פחות מרתק מהרומן עצמו, אל הערות מתווספות תמונות וצילומים של הנשים שעליהן היא כותבת.
כאמור, הרומן סובב סביב שלוש נשים. הרקע הוא מלחמת העולם השנייה, והשנה היא 1939. היטלר פולש לפולין ולמרות שלא כולם חושדים בכך, הבאה בתור היא צרפת
קארוליין פרידיי
המספרת הראשונה היא קארוליין פרידיי, פילנטרופית ופרנקופילית עשירה, בת שלושים ושבע שכנראה החמיצה את הסיכויים שלה להינשא. היא אשת החברה הגבוהה, שחקנית לשעבר, ועוסקת במאמצי צדקה למען יתומים צרפתים, משתמשת בעבודתה בהתנדבות בקונסוליה הצרפתית במנהטן כדי לבצע אשרות מואצות, והעברת חבילות טיפול ליתומים.
קארוליין פרידיי היא דמות אמיתית, פילנטרופית, שגרה בבית לחם שבקונקטיקט, שם גידלה פרחי לילך.
היא מתאהבת בשחקן, פול, איש נשוי. כשהוא עוזב את ניו יורק זמן קצר לפני שהגרמנים פולשים לצרפת, היא חוששת מהגרוע ביותר.
קאסיה
הרחק מחיי הכיף והיוקרה של פרידיי, מתרחש סיפורה של קאסיה קוזמריק. המספרת השנייה ברומן Lilac Girls היא נערה בת שבע עשרה, לשעבר מדריכת נערות, שמצטרפת לקבוצת נוער מחתרתית לאחר שהנאצים כובשים את עיר הולדתה, לובלין שבפולין. חבורה של שבעה נערים ונערות שהצילו ספרים בפולנית לפני שנהרסו או נשרפו על ידי החיילים הגרמנים, הם התאמנו כמצפינים ומקודדים והעבירו תעודות זהות מזוייפות.
עד מהרה קאסיה נעצרת יחד עם אימה ואחותה זוזאנה, סטודנטית לרפואה. שלא כמו פרידיי, קאסיה היא דמות בדיונית, שמרתה האל קלי חיברה עבור בניית הדמות שלה כמה סיפורים של נשים שפגשה.
בעוד סיפורה של קאסיה הוא מומצא, הרי שהפרטים ההיסטוריים אינם ממוצאים. שלוש הנשים – קאסיה אימה ואחותה – נשלחות לראוונסבריק, מחנה ריכוז של נשים. בהתחלה הוא הוגדר כמחנה עבודה לאסירות פוליטיות גרמניות מתנגדות המשטר הנאצי, אך למעשה משימתו היא לעבוד את האסירות למוות, גם על ידי הזרקה קטלנית. אבל זה לא היה כל הסיפור של המקום.
ראוונסבריק, Ravensbrück
ראוונסבריק היה מחנה ריכוז שהוקם בפקודתו של היינריך הימלר, בקרבת העיירה פירסטנברג כמאה קילומטר מצפון לברלין. הוא הוקם בכפר באותו השם בקרבת אגם שוודט (Schwedtsee)הוא נחשב למחנה הריכוז (שמאוחר יותר אף הפך למחנה השמדה) לנשים הגדול ביותר בגרמניה. בסתיו 1943 הוקם קרמטוריום במחנה ואפרם של המתים פוזר באגם הסמוך.
תנאי החיים במחנה היו קשים מנשוא. אלפי אסירות נורו למוות, נחנקו, הומתו בגז, נקברו בחיים או הועבדו בפרך עד מוות. כל אסירי המחנה, ובכללם ילדים קטנים, אולצו לעבוד בעבודות קשות. מאוחר יותר הובאו לקרמטוריום שבראוונסבריק גם אסירים ממחנות הריכוז אושוויץ, מיידאנק ובוכנוואלד.
ראוונסבריק נודע כאחד המחנות שבהם רופאים גרמניים ביצעו ניסויים אכזריים בבני אדם, חלק מהאסירות מתו כתוצאה מניסויים שבוצעו בגופן. הניסויים כללו פציעת אסירים, השתלות רקמות וכן בדיקת אפשרויות שונות לעיקור המוני של אסירים (מקור: ויקיפדיה).
במהלך השנים הוקם בראוונסבריק איזור תעשייה, סימנס הוא אחד המפעלים שפעלו שם.
הנשים שבהן בוצעו הניסויים נקראו ה"ארנבות". ראוונסבריק הוא מחנה ריכוז שכמעט ולא נחקר, היעדר המחקר קשור במידה רבה בעובדה שהמחנה היה ממוקם ברפובליקה הדמוקרטית הגרמנית (להלן מזרח גרמניה) עד לאיחוד גרמניה, והארכיונים והמסמכים שנותרו במקום היו סגורים בפני חוקרי המערב. ההשמדה נמשכה גם כאשר התקיים מו"מ בין נציגי הצלב האדום והקונגרס היהודי העולמי לבין הימלר על שחרורן של אסירות (מקור)
הרומן Lilac Girls מתאר את יופיו של המקום, של הגינה המטופחת (שם, עמ' 152), של האגם מסביב, שעומד בניגוד גמור לאכזריות שמקבלת את פניהן של קאסיה ומשפחתה: שומרים שמכים את האיטיות שביניהן, כלבים שנושכים את רגליהן.
הרטה אוברהויזר
הרופאה הצעירה הרטה אוברהויזר, בת העשרים וחמש, המספרת השלישית ודמות אמיתית, היא גרמניה ונאצית נאמנה, חברה ב BDM, הפלג הנשי של הנאצים. הרטה לא שמחה על הצו השוביניסטי של היטלר, לפיו נשים רופאות אינן יכולות להיות מנתחות, אך עושה כל שביכולתה להוכיח שהיא יכולה לעשות זאת לא פחות טוב מכל גבר נאצי.
הרטה, פטריוטית אמיתית, לא ממש נסערת כשהרופא היהודי הנאמן של אביה מגורש. כשחפציו נזרקים לרחוב היא עטה עליהם יחד עם חברתה ומנסה להציל את ספרי הרפואה שחשקה בהם כל כך. גם כשאביה מנסה להטיף לה מוסר על כך, היא ממשיכה בעקשנותה.
עם שאיפות בשמיים ומחוייבות לאידיאולוגיה הנאצית ולמטרות המלחמה של גרמניה היא עונה למודעה שמבקשת רופא/ה למחנה עבודה, והיא מתקבלת לעבודה בראוונסבריק. שם היא מקווה, תוכל לקדם את הקריירה שלה.
בהתחלה היא לא מבינה מה קורה במחנה: תורים נפרדים לחולים חלשים ולנשים הרות ותורים נפרדים לחזקות; טלאים בכל מיני צבעים. כשהיא שואלת מה עושים עם החלשות היא נענית שעוזרים להן להגיע מהר יותר לגן עדן.
גם אם בהתחלה אינה ששה להישאר במקום, כשהיא צופה, עוד בראיון העבודה שלה, באלימות כלפי הנשים, היא מחליטה להישאר. היא לא מבינה בהתחלה איך עושים את העבודה הזו ולא מתנגדים לה, אבל היא הופכת לרופאה הבכירה שעורכת ניסויים כירורגים מחרידים באסירות צעירות ובריאות, קאסיה ביניהן, כשבהמשך הן עוברות מחקרים רבים ואכזריים ללא תרופות הרגעה, הרדמה או תרופות הנוגדות דלקות. רבות מהן נפגעות לצמיתות.
הרטה אוברהויזר נתפסת ומועלית למשפט הרופאים בנירנברג. לטענתה הם היו פארסה, שגרמו לה לדלקת בסימפונות, לשאלה כיצד יכלה לבצע את הניסויים האלה ענתה:
Those prisoners were Polish women who were sentenced to death … They were scheduled to die anyway. That research helped German soldiers. My Blood (p. 357
לאחר המלחמה הרטה אוברהויזר לא הביעה חרטה וריצתה רק שנה אחת בכלא מתוך עשרים השנים שנגזרו עליה, לפני שחידשה את העיסוק הרפואי שלה.
הפרסום לעולם
בין הפרטים הפולניים המפתיעים הרבים שבספר Lilac Girls ישנה התייחסות ל- Szatan z siódmej klasy (השטן מכיתה ז'), ספר פופולרי לילדים. קלי גילתה כי המכתבים הסודיים ששלחו אסירות ראוונסבריק בכדי ליידע את בני ארצם על הניסויים, נכתבו בדיו בלתי נראה באמצעות קיסם ושתן, בהשראת הדיו הבלתי נראה ששימש בספר הילדים.
את המכתבים הנשים האמיצות של ראוונסבריק, שלחו למשפחותיהם, ואלו יידעו את הצלב האדום (הארץ). גם ברומן בנות לילך, מתארת קלי כיצד האסירות העלו את הרעיון לשלוח את המכתבים, ובקשתן להחזיר להן סימן שקיבלו את המסר. הפצת המידע תרם לשחרור המחנה, אם כי, גם בזמן שהתנהל משא ומתן לשחרור המחנה עדיין בוצעו בו מעשי זוועה, כפי שמתואר בספר.
ברומן Lilac Girls מתארת קלי את הניתוחים הרבים שעוברות קאסיה, אחותה וחברותיה האסירות, את הקושי בהחלמה, את אי ההבנה של מה שעושים להן, הריח הנורא, הצימאון הבלתי נתפס, האכזריות וההתעלמויות של הרטה ושאר הרופאים. היא ממשיכה לתאר גם את חוסר היכולת להשתקם, חוסר היכולת לקום וללכת, והצליעה הכאבים והייסורים שהבנות ימשיכו לחוות כמעט כל חייהן. כל אלה עומדים בניגוד גמור למסיבות ושפע האוכל של צוות המחנה – הרופאים והשומרים, או אפילו את הנוף שהרטה מתענגת עליו על רקע הקרמטוריום.
במהלך השנים הבאות, קאסיה חוזרת לעיר הולדתה ומגלה שהמשטר של סטאלין, הקומוניזם, החליף את המשטר של היטלר.
Instead of a fresh start, Poland got new forms of injustice (p. 334
למרות הקושי להתקדם בחיים, קאסיה מתחתנת ויולדת בת. הרטה מרצה פחות מעשרים שנות מאסר, משתחררת וממשיכה לקדם את הקריירה שלה כרופאת משפחה.
לקארוליין פרידיי נודע על ה"ארנבות של ראוונסבריק" והיא מתחילה בתוכנית להביא את הלפינים (ארנבות בפולנית) של ראוונסברוק לאמריקה, כדי להשיג להן את העזרה הרפואית הטובה ביותר האפשרית לשיקום פיזי ונפשי. היא גייסה את הכספים לנסיעתן ומצאה עבורן בתים במהלך הטיפול באמריקה. כמה נשים מראוונסבריק נשארו איתה ב- The Hay, והן נותרו חברותיה לכל החיים. היא גם שכנעה את הרופאים המובילים לבצע את העבודה, ביניהם ד"ר וויליאם היזיג שנסע לפולין עם פרידיי כדי להעריך את הצרכים הרפואיים של הנשים.
פריידיי המשיכה לשדל את חברותיה המשפיעות להתעקש כי גרמניה תספק לניצולי ראוונסבריק תמיכה. היא איתרה את ד"ר אוברהויזר (ברומן Lilac Girls באמצעות קאסיה), מצאה שהיא חיה בנוחות ועסקה ברפואה (בעמ' 469 הקורא ימצא את המפגש המרתק והשאלות הנשאלות בין פושע לקורבן) ושידלה את ממשלת אמריקה לאלץ את גרמניה לשלול את רישיונה הרפואי.
רומן היסטורי
הרומן ההיסטורי Lilac Girls מבוסס על דמויות אמיתיות ואירועים אמיתיים בהיסטוריה שמשולבים בספרות בדיונית. לוקח לרומן זמן רב "להתניע", ולא תמיד הוא עקבי – הוא אמריקאי לגמרי גם כשהעלילה עוברת לפולין ולגרמניה, והכתיבה קצת מסורבלת.
אבל, Lilac Girls הוא רומן חשוב, שמספר את סיפורן של נשים אסירות במחנה ראוונסבריק, מחנה שכמעט ולא נכתב עליו דבר. הוא מספר את סיפורה של אישה פילנתרופית ואמיצה שעשתה הכל כדי לאתר את הארנבות של ראוונסבריק ולעזור להן להשתקם, נפשית ופיזית.