The Weight of Ink הוא רומן היסטורי פמיניסטי יהודי שמתרחש בלונדון של שנות ה -60 של השבע עשרה ושל תחילת המאה העשרים ואחת, ומספר את הסיפורים השזורים של שתי נשים אינטליגנטיות: אסתר ולסקז, שמגיעה ללונדון מאמסטרדם; והלן וואט, היסטוריונית, אישה חולה עם אהבת ההיסטוריה היהודית.
זהו הרומן השלישי של הסופרת האמריקאית רייצ'ל קדיש, שיצא לאור בשנת 2017. הוא זכה בפרס National Jewish Book Award.
The Weight of Ink, Rachel Kadish, 2017
שייקספיר
המוטו הפותח את הספר הוא שורה מתוך הסונטה ה 71 של שייקספיר
היד שכותבת את זה)
The Weight of Ink
כך הרומן נע בין שתי עלילות, זו המוקדמת, שנפרשת במאה השבע עשרה וזו שממוקמת בעבר הקרוב יותר – בתחילת המאה העשרים ואחת.
מנשה בן ישראל
מנשה בן ישראל היה רב, מייסד הדפוס הראשון באמסטרדם, וזכור בעיקר בשל פעילותו למען יהודי התפוצות. הוא נולד בפורטוגל למשפחת אנוסים. בשנת 1605 נמלטה משפחתו מפורטוגל לצרפת בשל רדיפות האינקוויזיציה, אחר כך הם עברו לאמסטרדם, שבהולנד.
הוא פעל רבות לקידום מעמד הקהילה היהודית באנגליה, והיו לו קשרים עם אוליבר קרומוול ויחד ניסו להעלות את היהודים מפורטוגל ללונדון. פעילותו המדינית של הרב בן ישראל באנגליה לא זכתה להצלחה מיידית, אולם שנים מספר לאחר פטירתו, ב-1664, זכתה קהילת לונדון להגנה רשמית, וב-1698 הוכרה חוקיות הפולחן היהודי והחלה להיווסד מחדש קהילה יהודית במקום.
באמסטרדם הוקם על שמו מכון מנשה בן ישראל (Menasseh ben Israel Instituut) ללימודי מדעי החברה, התרבות וההיסטוריה היהודית (ויקיפדיה)
ספרות פמיניסטית
The Weight of Ink שוזר את סיפוריהן של שתי נשים המעורבות באופן אינטימי הן בעולמות הרעיונות והן בעולם הטקסט. אסתר ולסקז, מהגרת יהודיה מאמסטרדם המשמשת סופרת לרב עיוור, רגע לפני שהמגפה פוגעת בעיר, נאבקת כאישה מלומדת שרוצה להיות אינטלקטואלית בנסיבות עמוסות להפליא, אסתר ולסקז אישה שבמאה השבע עשרה יודעת לקרוא ולכתוב; הלן וואט כילדה אנגליה שמתנדבת בקיבוץ בישראל בשנים שלאחר מלחמת העצמאות, החוקרת ארכיונים עתיקים, מתאמצת לפענח את הפוליטיקה והפילוסופיות המורכבות שכתבה פעם אסתר.
שתי נשים דעתניות, שרייצ'ל קדיש מאפיינת אותן על ידי פמיניזם, כיוון שלא רק שנדיר שאישה יודעת לקרוא ולכתוב במאה השבע עשרה היא גם תוהה לגבי האל, משמעות החיים, משמעות הטבע, ומנסה לאתגר את המחשבה השפינוזית, והיא בת תשע עשרה בלבד.
יש כאן מבט ניואנסי על המחשבה היהודית על סף שינוי משמעותי (שפינוזה), וחקירה של הדרכים שנשים מצאו לחיות, לאהוב ולעשות את העבודה שלהן. למרות פער של למעלה מ -300 שנה, הדמויות הללו תלויות זו בזו מסיבותיהן. זהו רומן על נשים המופרדות על ידי מאות שנים, אך קשורות אחת בשנייה.
The Weight of Ink בודק גם את המשמעות של להיות יהודי, של מערכות יחסים בין דתות. הוא בודק גם שאלות כמו האם יש זכות בהישארות בתוך השבט? האם ישנם, ללא קשר לזמן, מקום או התחייבות, גשרים מחוץ לקהילה היהודית שניתן לחצות אותם? ומה הפירוש של הבחירה בין הישרדות על פני מות קדושים? מה הבחירות והקורבנות שצריך לעשות כדי ליישב את חיי הלב והנפש? וכיצד מיישבים את הדואליות שבין גוף לנפש – את חיי הרציונל וחיי הרגש?
שאלות אלה מתרחשות בחייהם האישיים של שתי הדמויות הנשיות העיקריות ברומן The Weight of Ink במקביל לגישושים הפילוסופיים של אסתר לטבע האל. כך, משתלבים ברומן ההיסטורי שייקספיר, מנשה בן ישראל, שפינוזה – דת, טבע, פילוסופיה, היסטוריה ואמנות. ספרות של אישה על נשים חזקות, דעתניות שמובילות את העלילה ואת חייהן בעצמן.