לספרים של ישי שריד צריך להתכונן נפשית. צריך להתכונן לטלטלה עמוקה, לרציונל, למסר. וגם הפעם, בספרו החדש, מנצחת, הוא מצליח לעשות זאת. וכמו תמיד, אישה היא זו שמובילה
ישי שריד, מנצחת, עם עובד, 2020
פסיכולוגיה של ההרג
אביגיל היא סגן אלוף במיל. היא מטפלת בנפגעי הלם קרב ותיקים באזרחות, היא מכנה זאת: פסיכולוגיה של ההרג, המומחיות שלה היא פסיכולוגיה של חיילים וצבאות. רני רוזוליו, הרמטכ"ל הנכנס של הצבא, קורא לה לדגל מכיוון שמלחמה מתחשרת כעננים מעל המדינה שיודעת כמה וכמה מלחמות. הוא סומך עליה שתצעיד את הצבא לניצחון בטוח: אנחנו טובים באויר ובים אבל ביבשה אנחנו נתקעים.
מבחינתה של אביגיל, קודם היו צריכים ללמד את הילדים לשחוט תרנגולות או לשבור למישהו את האף באגרוף לפני שמצפים מהם להרוג בני אדם, "בני האדם הם רכי לבב … רובם נרתעים מהרג, חוץ ממעטים שנולדו לכך, ושעבורם הריגה היא פעולה טבעית. מטרתו של הצבא היא לאמן את הרוב הרכרוכי להרוג" (שם, עמ' 47). אני חושבת שבכך הקורא מצליח להבין את אביגיל – אביגיל היא מנצחת באופיה, לא משנה מה – היא רוצה לנצח במלחמה ובחייה, וניצחון מבחינתה הוא להרוג את האויב. גם כשאחת הדמויות שואלת אותה האם מבחינתה ניצחון בא לידי ביטוי בהרג של האויב? האם זה נקרא ניצחון? היא מנפנפת אותו מיד.
מנצחת הוא גם סיפורם של חיילים הלומי קרב: מנדי, ניבי; סיפורן של יחסי בנות-אבות
פרויד
אביה של אביגיל הוא פסיכואנלטיקאי שתורתו של פרויד היא נר לרגליו. הוא זה שלא מאמין בדרך של ביתו, אביגיל, לשלב בין פסיכולוגיה (הטיפול באינדיבידואל) לבין הצבא (שמוחק את היחיד), וכשפגע מאיים לפגוע באצבעותיה היפות של ביתו, הוא אומר לה שברגע שתרפא את עצמה, את נפשה, האצבעות שלה יחזרו לקדמותן.
ישי שריד בחר לכתוב את מנצחת בגוף ראשון יחידה, נקודת מבטה של אביגיל. הוא בחר באישה לתפקיד הזה שמשכנעת את החיילים להיות חזקים ולהמשיך ולהרוג. היא עובדת עליהם פסיכולוגית, והיא מצדיקה את המניפולציה הזו. רוחו של פרויד שורה גם על המסרים בסיפור: תסביך אלקטרה, הארוס והתנטוס, מוות, חלומות.
מנצחת
אבל אביגיל, גם אם היא הדמות המובילה את עלילת מנצחת, אינה הגיבורה הראשית. הגיבורה הראשית, כפי שגם ניתן להבין גם מקורפוס הכתיבה של ישי שריד היא המלחמה. כיצד להצעיד חיילים-ילדים למלחמה? כיצד לגרום להם להרוג מבלי יסורי מצפון? מהו ניצחון במלחמה? מהו מוסר במלחמה? האם מלחמה זהו מצב תמידי בישראל? מה המשמעות של הלומי קרב, של ריבוי הלומי הקרב במלחמה? האם זה שווה את הניצחון במלחמה? ואיפה, לעזאזל, החמלה?
ומה בכלל קורה שזה מגיע אלייך הביתה
עוד ספר מטלטל ומעורר מחשבה של ישי שריד.
מאוד אהבתי את עיצוב העטיפה הצבאי.